# Portfolio Algorithmic Uncertainty


## Selectie van Onderzoeksprojecten

### The Weekly Address, 2016

Gijs de Heij

Gijs de Heij ontving de beurs professionalisering & talentonwikkeling van het Stimuleringsfonds. In de werkperiode richtte hij zich op machine learning en spraakherkenning in het bijzonder. Hij zette machine learning algoritmes om patronen en herhalingen te herkennen. Dit om uiteindelijk een recept of een model voor een politicus te kunnen extraheren. Dit blijft nog een ingewikkelde praktijk, aangezien taal per definite ambigu is. Gijs vond een toepassing in de wekelijkse videoreeks van de amerikaanse president Obama. In de installatie ‘The Weekly Address: A Model for a Politician worden herhalingen in deze getoond en toegankelijk gemaakt. Bovendien kunnen nieuwe speeches, in zowel video als tekst, gegenereerd worden. 

Getoond op Reprise Parrhesia Sign, Groningen, September 2016 en bij 'In No Particular Order' op de Dutch Design Week, Oktober 2016.


### I could have written that, 2016
![](images/projectplan/briefkaart-power-to-know.png)
<span class="caption">Compilatie door Manetta van motto's en marketingvocabulair gebruikt door tekstminingbedrijven om hun producten aan te prijzen.</span>
![](images/projectplan/modality-py-visualisatie.png)
<span class="caption">Visualisatie door Manetta van "modality.py" in Pattern for Python,een script dat de zekerheid van een woord of zin meet.</span>
In juni 2016 studeerde Manetta Berends af van het Piet Zwart Instituut met de tekstmining schrijfmachineworkshop "i-could-have-written-that". In samenwerking met An Mertens werkt ze het idee van online schrijfmachines nu verder uit. Op dit moment werkt Manetta aan een serie van schrijfmachines, waarbij machine learning technieken worden ingezet als tekst-editor tools.

Workshops met deze schrijfmachines vonden plaats tijdens Fuzzy Logic, de eindexamen-expositie van het Piet Zwart Instituut (juni 2016), tijdens TestLab - the Graduation Edition in V2_, Rotterdam (juli 2016), en in samenwerking met An Mertens tijdens de cultuur-wetenschappelijke conferentie Digital <dis>Orders in Frankfurt am Main (november 2016).


### Algoritmische Vertellers, 2016[afbeelding Markov Chain, Minimal Edit Distance, Quicksort: markov.JPG, mineditdistance2.JPG, quicksort.JPG]
Dankzij een onderzoeksgerichte beurs van de Vlaamse Overheid onderzocht An Mertens gedurende een jaar het narratieve potentieel van algoritmes. In haar aanpak benaderde ze hen als spelleiders, schrijvers van teksten en vertellers op een scène. Tijdens eerder werk testte ze enkele formules uit met eenvoudige algoritmes zoals de Quicksort. Voor dit onderzoek spitste ze zich toe op machine learning algoritmes. Ze ontwikkelde 'Uncertainty Detected?', een computermodel voor het voorspellen van onzekerheid in wetenschappelijke papers, waarvoor Gijs de Heij experimenteerde met visualisaties. Verschillende fases van het onderzoek werden gepresenteerd aan een publiek tijdens lezingen in Consonni (Bilbao), ENSBA (Lyon), Muntpunt (Brussel).


![](images/projectplan/cqrrelaties0.jpg#half)
![](images/projectplan/cqrrelaties3.JPG#half)
![](images/projectplan/cqrrelaties4.JPG#half)
![](images/projectplan/cqrrelaties5.JPG#half)
<span class="caption">Constants werksessie Cqrrelations in januari 2015 rond de schaduwzijden van big data.</span>
### The Annotator, 2015
The Annotator is een collectief experiment dat plaats vond tijdens de werksessie Cqrrelations (zie projectplan). Een groep van acht mensen ontwikkelde de pattern.en.paternalism functie en annoteerden het maakproces van een "golden standard" trainingset, een onderdeel van machine learning dat vaak niet gepubliceerd wordt. Door te rapporteren over verschillende momenten in het annotatieproces, documenteerde de groep over lichamelijke condities, verwachtingen en gedachten die opkwamen tijdens het labelen van de data. 

[afbeelding Relearn-2015]
De verkenning van het annotatieproces werd doorgezet tijdens de zomerschool Relearn in hetzelfde jaar. In de werktrack "Training Common Sense" ging een deel van de groep aan de slag met software pakket Pattern for Python, om aan de hand van scripts en databases collectief een basis begrip te krijgen over aanwezigheid van gezond verstand in de praktijk van machine learning.


----------------------------------------------------------


## Selectie van Publicaties

### The Riddle of the Real City, 2017
The Riddle of The Real city is een boek dat op experimentele wijze is ontworpen met OSP's tool html2print. HTML2print gebruikt webtechonologieën voor het ontwerp van gedrukte publicaties. Voor dit boek, dat ook als epub zal verschijnen experimenteerde OSP in samenwerking met het Institute of Network Cultures met een hybride workflow, waarbij dezelfde bronmaterialen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.

### What's the matter with collaboration, 2016
Tijdens What's the matter with Collaboration maakte OSP een verslag in samenwerking met het publiek. Het publiek werd gevraagd om met behulp van OSP's tool ethertoff, geïnstalleerd op een Raspberry Pi, notities te maken van debatten en presentaties. Tijdens het evement werd de publicatie vorm gegeven en voor de afsluitende print-party alle hoofdstukken geprint waar de bezoekers een eigen versie van het boek konden rapen en inbinden.

### Tot Later, 2013
An Mertens, De Bezige Bij, 2013

analoge en gedistribueerde roman

“Tot Later vat de beleving van Brussel. De fascinatie voor het afgeleefde, de link met avant-gardestrips, de wetteloosheid – 'Nee, als je spullen in deze stad gestolen worden, dan kun je je maar beter troosten met de idee dat het om een herverdeling van de rijkdom gaat'. Tot Later tekent een hard en rauw maar realistisch portret van de stad.” Sofie Gilis in De Standaard Letteren, dec 2013
[afbeelding ciao_html.png]
“Ook in het digitale luik van Tot Later sluipt de werkelijkheid binnen. Op www.adashboard.org/ciaocu kan de lezer via hyperlinks door de Engelse versie van de roman klikken of de profielen van de personages bekijken. Daarbij verschijnen links naar websites van bestaande actiecomités en kunstenaarscollectieven, of naar Google Maps. De interactieve site nodigt de lezer uit om zich het verhaal eigen te maken, maar daar slaagt de papieren versie van Tot Later net zo goed in. Het is een heel visuele roman, waarin het speciale tekens en Twitterberichten regent.” Lies Xhonneux in het literaire tijdschrift De Leeswolf, 2013, jaargang 19, nr 8

### De Schaarbeekse Taal, 2012
Artistiek woordenboek, Constant, Brussel, 2012

Redactie & coördinatie: An Mertens 

[afbeelding boekvoorstelling in Passaporta, Internationaal Huis voor Literatuur, schaarbeek.JPG schaarbeek1.JPG]
“Het Frans van Schaarbeek wordt gekruid met exotische termen en leenwoorden. Die exotiek was de inspiratie voor enkele kunstenaars van de Brusselse kunstenwerkplaats Constant. Met het project De Schaarbeekse Taal probeerden ze die kleurrijke spreektaal te inventariseren. ‘Het project is vooral een aanzet’, zegt co-auteur An Mertens. ‘Het is een wijk met relatief weinig sociaal weefsel. Met het project wilden we de verschillende gemeenschappen aan het praten krijgen.’ Uit de talrijke gesprekken met buurtbewoners destilleerden drie auteurs Woorden uit de Berenkuil, een artistiek lexicon waarin ze de finesses van de spreektaal tonen.” Migratiaans in Schaarbeek – Kreten uit de Berenkuil, door Jeroen Zuallaert in Knack, okt 2012 http://deschaarbeeksetaal.be

-----------------------------------------------------------------------------------

## Selectie van Performances & Installaties

### AddWords, 2016
AddWords is een live performance en consultancy tool dat ontwikkeld is in opdracht van V2_ voor de lezingenavond "Cloud Labour Night". Het project is ontwikkeld door Manetta Berends, Lucia Dossin en Max Dovey onder de collectieve naam Human Index. 

De AddWords tool past een waarderingssysteem uit de online advertentie wereld toe op een reeks lezingen over digitale arbeid, om ze vervolgens om te zetten in de meest optimale Google advertentie. Door het scoring systeem van Google Adwords toe te passen op het vocabulair van iedere spreker, wordt een suggestie van zoektermen samengesteld om de gerelateerde expositie "The Gig is Up!" te promoten. Tijdens de avond wordt een transcriptie gemaakt van alle gesproken tekst, dat vervolgens gesorteerd en weergegeven wordt op de volgorde van de actuele markt. 

AddWords vond plaats op 27 oktober 2016 in V2_, Institute for Unstable Media, Rotterdam.

### H.I.T. (2016)
H.I.T. is een algoritmische gameshow, ontwikkeld door Max Dovey & Manetta Berends tijdens een residentie bij V2_, Institute for Unstable Media, Rotterdam. Tijdens H.I.T. (acroniem voor Human Intelligence tasks), nemen zes mensen uit het publiek deel aan een het creëeren van een afbeeldingherkennings algortime dat specifiek wordt getraind op het herkennen van menselijke arbeid. Deze rhetorische vraag is het uitgangspunt voor een verhaal over de Flickr auto-tag functie, een machine learning model dat getraind is door een massa individuele fotografen in samenwerking met online arbeiders die werk verrichten onder extreme en ongereguleerde condities.

* [video of the premiere, February 2016](https://vimeo.com/155516377){.external}
* [H.I.T. project page at V2.nl](http://v2.nl/archive/works/h.i.t/?searchterm=H.I.T.){.external}


### The Death of the Authors
Creaties in het kader van Constant 

Een reeks van nieuwe werken op basis van auteurs in het publieke domein, waarbij het sterfjaar het uitgangspunt is om auteurs met elkaar in dialoog te laten gaan, als print, screening of performance. 

Initiatief, creatie & coördinatie: An Mertens.   
  
#### 1945, Reading Anne Frank
in samenwerking met Stéphanie Villayphiou, publicatie van algoritmische lezing en herschrijving van Anne Franks originele dagboek en installatie tijdens Publiek Domein Dag Brussel op 27 mei 2017

[afbeelding botopera1.JPG botopera4.JPG]
#### 1943, a chatbot opera
in samenwerking met  Gijs De Heij, Michael Murtaugh, Anne Laforet, Antonio Roberts

* performance & installatie voor Brussels Poetry Fest in Wiels, Brussel, sept 2015
* performance & installatie voor Constant V, Brussel, maart 2015
* performance voor Dag van het Publiek Domein, in Cinema Nova, Brussel, februari 2015

#### 1942, generatieve film
in samenwerking met Femke Snelting

* Screening in Cinema Nova voor Dag van het Publiek Domein, Constant, Brussel, januari 2014
* Expo Variable, GC De Kriekelaar, Constant, Brussel, juni 2014

#### 1941, generatieve roman
in samenwerking met Femke Snelting

* Print / Error deel van Espace Virtuel, Jeu de Paume, Parijs, februari 2014 
* Chercher le texte, deel van Virtuele Galerij, Electronic Literature Organisation, Parijs, sept 2013
* Presentatie voor Dag van het Publiek Domein, Constant, Koninklijke Bibliotheek van België, maart 2012
[Link naar website](http://publicdomainday.constantvzw.org/){.external}