Aanvraag werkingssubsidie organisaties beleidsplan 2023-2027
Agentschap vzw
1. Geef een beknopte synthese, waarin je de kern van je plannen helder uitlicht
In de afgelopen 30 jaar kwam het traject van de praktijk van Agentschap vooral tot stand door een opéénvolging van losstaande projecten die af en toe gesteund werden door projectbeurzen en internationale projectbeurzen. De dagelijkse verdere opvolging (infrastructuur, documentatie, transversale verbanden, archivering, digitalisering,...) gebeurde op een paar werkbeurzen na vooral op vrijwillige basis en vanuit het eigen engagement van de kunstenaars zonder ondersteuning. De opvolging van het verdergaande traject van Agentschap was echter gebrekkig. Wij kwamen handen tekort om deze op een duurzame manier verder uit te bouwen. Hierin tracht Agentschap verandering te brengen.
De afgelopen jaren heeft Agentschap zich gereorganiseerd. Aan de ene kant was er de oprichting van een eigen vzw voor alles betreffende productie. En aan de andere kant werd er ook een coöperatieve in het leven geroepen voor alles betreffende de ontwikkeling van nieuw onderzoek in crossectorale samenwerking met wetenschappers. Ook de infrastructuur van Agentschap, van de gebouwen tot de website, werd verder ontwikkeld met de eerste bescheiden structurele ondersteuning van de Vlaamse Gemeenschap Commissie in Brussel. Zowel statutaire als infrastrucurele ingrepen werden gemaakt met het oog op een meer stabiele en duurzame werking van Agentschap en ter voorbereiding op de structurele aanvraag die nu voorligt.
De specificiteit van Agentschap en de kern van de plannen in de beleidsperiode 2023-2027 bestaat uit volgende punten:
- De hoofdactiviteit van Agentschap vzw bestaat uit het maken van 'assemblees'. Het gaat om samenkomsten met een participatief karakter waarbij zowel aspecten van tentoonstelling, performance en pulicatie gecombineerd worden. Deze samenkomsten vinden plaats rond dingen uit de lijst van grensgevallen.
- Voor het behoud van een diversiteit aan praktijken zal de aandacht moeten verschuiven van een werk-onder-bedreiging, naar de ecologie die de praktijk in kwestie mogelijk maakt. Intellectuele eigdendom tracht een machine te ontwikkelen die standaard is voor alle praktijken, waaronder ook de kunstpraktijken. Standaardisering zorgt echter voor reductie van praktijken. Omdat 'intellectueel eigendom' dermate is ingebed in een kennis economie, vraagt de zorg voor een 'ecologie van praktijken' ook om een samenwerking met wetenschappelijk onderzoek uit ethologie, etnografie, politiek, omgeving, rechten, politiek, geschiedenis, enz... Agentschap werkt hiervoor samen met andere onderzoekers ter voorbereiding van assemblees.
- De ontwikkeling van onderliggend nieuw onderzoek voor de samenkomsten wordt voorbereid door de lijst van grensggevallen. Aangezien hier een cross-overschrijdende samenwerking wort aangegaan met wetenschappelijke instellingen, werd hiervoor een apparte coöperatieve structuur opgericht (waarover later meer).
- Agentschap zet de organisatie van uiteenlopende samenkomsten rond het zorg dragen en koesteren voor 'ecologieën' van praktijken verder. Agentschap wordt sinds 30 jaar uitgenodigd door nationale en internationale kunstinstellingen om samenkomsten te organiseren binnen de formats van ofwel punctuele performances tijdens evenementen, ofwel een reeks performances die deeluitmaken van groepstentoonstellingen, ofwel van solotentoonstelling over een verloop van meerdere maanden.
- Sind recent wordt Agentschap gevraagd om een reeks performances te maken die deeluitmaken van wat omschreven wordt als een "overzichtstentoonstelling". Aangezien de complexiteit hiervan zoekt Agentschap naar structurele inbedding om op dergelijke uitnodigingen te kunnen ingaan. Agentschap's interesse in deze format is niet zozeer vanuit het belang van een 'overzicht' maar heeft te maken met een andere soort van verdieping. Het heeft weinig zin om mensen te overladen met informatie. Hoe kunnen mensen op een meer betrokken manier benaderd worden? Agentschap gaat uit van een voorafgaand één-op-één gesprek die mensen in contact brengt met grensgevallen die hun aan belangen. Een beetje zoals men nu ook van een bibliotheek gebruikt maakt.
- Het archief van de Lijst van grensgevallen speelt voor deze format een grote rol. Via de digitale databank kunnen cases opgeozcht worden via keywords. Het bijhouden van het archief vraagt veel tijd.
- De keuzes van Agentschap voor de grensgevallen worden grotendeels gemaakt in dialoog met kunsthuizen, festivals, onderwijsinstellingen of in samenspraak met andere kunstenaars. Voor de beleidsperiode 2023-2027 liggen volgende samenwerkingen op tafel: HKW, die in een vergevorderd stadium werd uitgesteld omwille van corona.
- Ten tweede wil Agentschap met de ondersteuning van structurele middelen de activiteiten ook verder uitbreiden op verschillende manieren.
- Naast de opdrachten vanuit de meer institutionele hoek blijft Agentschap ook aandachtig voor prangende vragen die gesteld worden vanuit de rand. Nu kan Agentschap moeilijk ingaan op spontane vragen van andere kunstenaars, aangezien dit een inbreng van eigen middelen vergt. Agentschap wil bijvoorbeeld samenkomsten kunnen maken op maat van allerlei praktijken van minderheden. De bedoeling is ook om te kunnen reizen naar de plekken waar deze actief zijn. Dat kan gaan over praktijken zowel in de openbare ruimte als ook in meer afgelegen gebieden.
- In Brussel wil Agentschap vanaf 2022 een meer regelmatige werking uitbouwen door tweemaandelijkse samenkomsten te organiseren temidden van 'de lijst van grensgevallen' (waarover later meer). Meer autonomie van de langetermijnplanning van instellingen maakt het mogelijk om kortdag in te spelen op vragen van mede-onderzoekers, individuele kunstenaars of studenten. De verbouwingen van de plek van Agenstchap in het gebouw Co Post zijn bijna afgerond, waardoor het nu vooral een loonkostkwestie is om een continuïteit en responsiviteit mogelijk te maken.
2. Missie, visie en historiek
2.1. Wat is de missie van je organisatie en hoe vertaalt die zich in jullie visie?
Missie
Agentschap streeft naar het zorg dragen voor praktijken en hun ecologieën of manieren van bestaan. Agentschap bevraagt het huidige eigendomsrecht als een éénduidig apparaat dat als stimulans zou moeten dienen voor een dynamiek van praktijken. In de plaats van rechten als de conditio sine qua non voor de bescherming van praktijken te nemen, opent Agentschap een radicale vraag: met welke praktijken maken wij andere praktijken? Agentschap organiseert experimentele samenkomsten of assemblees gericht op het collectief fabuleren rond de veelvoud van ecologieën van praktijken.
Visie
Agentschap: ecologieën van praktijken
De ecologische crisissen confronteren ons dagelijks met de bedreiging van het verlies van biodiversiteit en het uitsterven van levende wezens zoals de tijger, de wolf, de panda, enz... maar in de huidige discussie is er weinig aandacht voor de terug gang van praxidiversiteit of het verdwijnen van levende praktijken zoals magie, alchemie, hypnose, weven, plant geneeskunde, tuinieren, enz...
Het concept van een ‘ecologie van praktijken' is afkomstig uit het boek Les Trois Écologies (1989) van de Franse psychiater Félix Guattari. Ecologie betekent in dit boek niet alleen omgeving, maar ook sociale en familiale relaties en mentale gezondheid. Dit concept wordt ook door Isabelle Stengers ingezet in haar boek Cosmopolitique als een vorm van diplomatie in de "oorlog" tussen verschillende wetenschappelijke praktijken. Het belang van het concept bestaat er volgens Stengers in om praktijken en hun diverse manieren van bestaan niet zoals om het even welke andere te definiëren.
Praktijken zijn concrete situaties die acties betrekken en ingeschreven zijn over een langere duur. Het zijn deze onstabiele lokale situaties met de veranderlijkheid over een verloop van tijd die een praktijk samenstellen. Praktijken zelf maken ook deel uit van de wezens in het web van de kosmos. Praktijken zijn steeds collectief niet alleen het relationele tussen mensen maar ook de interacties met niet-mensen en ander-dan-mensen in een omgeving.
Het is moeilijk om het over de instandhouding van levende praktijken te hebben zonder een verwijzing te maken naar de menselijke verhalen die worden verteld door musea, collecties, folkloristische parken, werelderfgoed lijsten, enz... Maar wat vertellen deze vertrouwde mensenlijke verhalen? Hoe zijn deze verhalen zelf verwikkeld in deze problematiek van uitsterven? De huidige ontwikkelingen van sommige menselijke activiteiten doden niet alleen individuele praktijken maar ook manieren van bestaan van praktijken. Leven en dood gebeurt niet in isolatie van een omgeving. Hoe komt het dat de vetrouwde verhalen in musea, collecties, folkoristische parken of werelderfgoed lijsten zo weinig oog hebben voor de verwikkelingen of manieren van bestaan van praktijken?
Hoe opnieuw verbindingen maken met het web van werelden, die door de moderne gedachte van vooruitgang niet belangerijk wordt geacht en op de achtergrond werd geschoven? Hoe ecologieën tastbaar maken in het globale westen? Hoe kunnen verhalen verbindingen van het samen worden in ecologische afhankelijkheid terug naar de voorgrond schuiven? Een ecologische benadering focust op verwikkelingen. Agentschap wil geen alarm slaan voor het uitsterven van de verscheidenheid aan praktijken in algemene zin, maar voorkomen dat er nog verder praktijken verdwijnen.
Het standpunt van een ecologie van praktijken gaat ervan uit dat de constructie van akkoorden deel uit maakt van praktijken. Dankzij hun akkoorden kunnen praktijken een habitat ontwikkelen en beperkingen ook uitzetten als een kracht. Tegelijk brengen ze onverwachte gevolgen, neveneffecten, onzekerheden met zich mee. Die maken deel uit van praktijken. Het probleem ligt evenwel niet aan de akkoorden op zich, maar eerder bij akkoorden die van buitenaf aan een praktijk worden opgelegd en niet kunnen gestuurd worden binnen de praktijk. Intellectuele eigendom wordt van buitenaf opgelegd. Sinds het internationale TRIPS-akkoord uit 1994, waarbij Trips staat voor Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights, is registratie niet meer noodzakelijk. Het intelletuele eigendomsrecht geldt hierdoor vandaag intenationaal als standaard.
Het voorstel van het verdergaande traject van Agentschap is er één van vertraging. Deze vertraging wil een mogelijkheid scheppen voor een verschillende gewaarwording van de problemen door het kapitalistische eigendomsapparaat voor een ecologie van praktijken. Bij praktijken gaat dit zowel om materiële als immateriële moderne Europese "eigendoms" doctrine als bezit, die verder weg groeit van de notie van "eigenschappen" van een gesitueerde ecologie.
Het moderne koloniale concept van eigendom als bezit berust op de fundamentele uitgang dat er een scheiding bestaat tussen cultuur en natuur en bijgevolg tussen: uitdrukkingen en ideeën, creaties en feiten, subjecten en objecten, mensen en niet-mensen, originaliteit en traditie, individuen en collectieven, geest en lichaam, enz...
De scheiding van personen en dingen is de basis van het huidige Europese juridische systeem. Om niet-mensen rechten te geven wordt ervan uit gegaan dat wij hun uit de categorie van de dingen moeten hevelen naar de categorie van de personen. Maar de representatie van niet-mensen als personen gebeurt steeds via de spreekbuis van mensen. Bestaan er mogelijkheden om niet-mensen rechten te geven zonder via de representatie van mensen te passeren?
Een ecologische benadering aanziet dingen eerder als middens om te bewonen. Volgens de juridische onderzoeker Sarah Vanuxem is het voor-modern eigendomsrecht eerder een recht op vruchtgebruik dat te maken heeft met eigenschappen. Een dergelijke benadering kan terug gevonden worden in het oude burgerrecht van het gemeenschappelijke en ook in de erfdienstbaarheid.
Wat gebeurt er indien men bij praktijken niet zozeer uitgaat in termen van een (auteurs)recht, maar vertrekt van de kracht van een mutuele beïnvloeding of agencement? In de warboel van het dagelijkse leven kan men de wederkerigheid van praktijken moeilijk opsplitsen. Elke praktijk is slechts mogelijk in een omgeving, midden, milieu of een ecologie. Er bestaat een omgeving voor iedere praktijk waarin beide elkaar wederzijds bepalen. Wederkerigheid, ook tussen kunsten en hun omgeving, is dan ook wezenlijk vanuit ecologisch perspectief. Een ecologisch benadering laat niet zomaar toe om de manier van bestaan van één praktijk zonder meer te herleiden tot de manier van bestaan van een andere.
Agentschap wil geen alarm slaan voor het uitsterven van de verscheidenheid aan praktijken in algemene zin, maar voorkomen dat er nog verder kunstpraktijken verdwijnen.
De lijst van gensgevallen: het gemeenschappelijke en de grens
De Europese modernistisch-kapitalistische en koloniale extractivistische mijn-traditie die op geglobaliseerde schaal wordt beoefend, heeft vernietigende gevolgen. In zijn boek The Great Transformation beschrijft Karl Polanyi hoe "the enclosure of the commons" tussen 1600 en 1840 in Engeland bijna alle gemeenschappelijke gronden hebben doen verdwijnen. Wat is er gebeurd met de gemeenschappelijke praktijken?
Elionor Ostrom in haar boek Governing the Commons spreekt Garrett Hardin tegen betreffende zijn theorie over de "tragedie van de commons" of de uitputting van het gemeenschappelijke zonder tussenkomst van de staat. Het gemeenschappelijke volgens Ostrom betekent niet alleen de vrije toegang voor iedereen, maar tegelijk ook een beheer dat inherent zorg draagt voor een ecologie. "Reclaiming the commons" is dan ook niet alleen het opnieuw toeëigenen maar ook een vorm van genezen of zorg dragen voor een ecologie.
Maar de commoners van Ostrom zijn nog altijd mensen. En er blijft een scheiding tussen personen en dingen bestaan. Bestaat er een mogelijkheid om zoals in animistische, totemistische of analogische wereldvisies deze scheiding tussen natuur en cultuur niet te maken? Volgens Sarah Vanuxem haar boek Des Choses de la nature et de leurs droits worden in het oude burgerrecht van de erfdienstbaarheid dingen aan elkaar gekoppeld. Het gaat dus over dingen die zeggenschap hebben over andere dingen, zoals bijvoorbeeld het recht op doorgang. De erfdienstbaarheid wordt hier ingebeeld als de kwaliteiten of eigenschappen inherent aan dingen.
De ecologische crisissen in deze wereld hebben opnieuw een groeiende belangstelling gewekt in de onderlinge verbintenissen en de milieus waarvan wij op deze planeet afhankelijk zijn. Elk milieu heeft eigenschappen. In een milieu leven, betekent dat men zich wederzijds aanpast aan de eigenschappen ervan. Deze hernieuwde aandacht voor de "eigenschappen" van een milieu staat in schril contrast met de huidige definitie van "eigendom" in de wet als exclusief bezit. Het gaat om divergerende werelden.
Ook wat betreft praktijken is er een verdwijning. De Indiaanse onderzoeker Vadana Shiva spreekt naast monoculturen in de landbouw ook over "monoculturen van de geest". Het verlies van de verscheidenheid aan levende wezens op deze planeet speelt zicht niet alleen af op het gebied van diversiteit maar ook op het gebied van de verscheidenheid van praktijken. Allerlei gesitueerde praktijken op deze planeet worden bedreigd met uitroeiing. Dit heeft alarmerende gevolgen, want lokale praktijken zijn duurzamer en hebben meer veerkracht. Agentschap is bezorgd over de uitroeiing van vele praktijken en daarop volgende "there is no alternative".
De standaardisatie van het auteursrecht is een direct gevolg van de globalisering van het kapitalisme. Sinds 1995, met de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), werd TRIPS internationaal toegepast. Alle lidstaten – op dit moment 164 – gingen toen akkoord om intellectuele eigendomsrechten in hun nationale wetgeving over te nemen. Dat had verregaande gevolgen voor veel praktijken, inclusief de kunsten. In al die lidstaten vielen kunstpraktijken vanaf dan standaard onder de internationale auteurswetgeving, of kunstenaars dat nu wensten of niet.
Deze problematiek speelt zich af over de hele wereld. Je kan het vergelijken met andere complexe ecologische problemen, zoals de klimaatsverandering. Klimaatsverandering speelt zich af op planetaire schaal, maar zijn voelbaar op verschillende manieren, afhankelijk van de kleine omgeving waarin een wezen zich bevindt. Ook de verdwijning van ecologieën van praktijken speelt niet enkel op lokaal of nationaal niveau. Het gebeurt integendeel op grote schaal, maar het wordt wel anders ondergaan in verschillende praktijken.
Agentschap gaat op een topologische manier tewerk. Het stelt speculatieve vragen over de verbondenheid van praktijken met hun omgeving, waarbinnen het tegelijk ook zelf opereert.
Welke praktijken bieden weerstand tegen verpletterende imperatieven van eigendom als bezit? Het onderzoek ontwikkelt een steeds aangroeiende “lijst van grensgevallen” die de radicale tweedeling tussen de categorieën van natuur en cultuur in twijfel brengt. Elke controverse op de lijst getuigt van een moment van aarzeling over deze scheiding.
Deze grensgevallen zijn vooral afgeleid uit juridische conflicten rond kunstpraktijken. Het is de spanning tussen aan de ene kant de macro-politiek van een wetgevend kader en aan de andere kant de micro-politiek van een enkele creatie, die stof levert omtrent het midden of een ecologie van praktijken.
De groeiende lijst met grensgevallen stelt de radicale scheiding tussen "natuur" en "cultuur", eigen aan de doctrine van eigendom, in vraag. Het gaat om gevallen of “zaken” die zich op de grens begeven tussen object en subject, traditioneel en origineel, lichaam en geest, tijdelijk en vast, idee en expressie, proces en compositie, niet-mens of ander-dan-mens en mens, enz... en daarmee twijfel doen rijzen over de tweedeling tussen natuur en cultuur. Het gaat om dingen die voorwerp zijn van fabulatie.
De lijst van grensgevallen baseert zich vooral op controverses. De controverses draaien rond praktijken die een erkenning zoeken in de auteurswetgeving als kunst zoals bijvoorbeeld een olifant circus performance, het ritme van een drummer, de vul vormen van taxidermie, de selfie van een aap, opgenomen vogelzangen, de vorm van een fietsenrek, een technische tekening, een gemedieerd boek, een medische beschrijving, een recepten boek, een contract, de vorm van een barbecue, een kostuum, een pedagogische rollenspel ontwikkeld door een gevangene, een bijbelverhaal naverteld door een kind, het beeld van een weefsel, het borduurwerk, enz...
Agentschap lijst controverses rond bestaande praktijken op zodat de verschillende ecologieën waarvan ze deel uitmaken gekoesterd kunnen worden.
Assemblees: samen brengen en komen
In zijn boek Modes of Thought brengt Alfred North Whitehead ode aan de praktijk van "assembly" door niets uit te willen sluiten. Zijn benadering vetrekt vanuit de verwondering en niet de definitie. Het avontuur van Whitehead tracht het gebruikelijke aan de verbeelding te verbinden.
Vanuit een ecologisch perspectief kunnen interne en externe elementen van praktijken moeilijk uit elkaar gehouden worden. Agentschap is geïnteresseerd in de vraag naar wat er met praktijken gebeurt als men de afspraken rond praktijken, die normaal gezien als externe elementen beschouwd worden, als intrinsiek benadert. En hoe verandert dit praktijken?
Agentschap zet zichzelf in om vragen over de constructie van het apparaat van eigendom niet alleen te bevragen maar ook vanuit de positie als beoefenaar van kunsten te testen. Door de eigen positie als kunstenaar in te zetten benadert Agentschap de vraag rond de ecologie van praktijken vooral vanuit een pragmatisch perspectief. William James omschrijft in zijn Essays in Radical Empiricism een dergelijke positie als een vorm van empirisme.
Agentschap benadert de constructie van het bureaucratisch apparaat van eigendom als een te beoefen medium. Het apparaat van (intellectuele) eigendom, waarvan verondersteld wordt dat het op de achtergrond blijft, komt hierdoor op de voorgrond en maakt hierdoor zelf deel uit van het experiment.
Agentschap maakt collectieve samenkomsten rond ecologieën van praktijken. Het doel van deze participatieve bijeenkomsten is om het moment van aarzeling tijdens controverses over grensgevallen opnieuw op te roepen. De bijeenkomsten zijn niet zozeer een re-enactment van rechtszaken maar wel zoals in palavers, die de aarzeling vertragen en het samenkomen rond een probleemstelling langer kunnen laten duren. Deze samenkomsten worden niet opgenomen.
Een assemblée is zowel een samenstelling van kwesties als een samenkomst van betrokken mensen. Een kwestie wordt opnieuw geactiveerd door mensen, die betrokken zijn vanuit hun praktijken, met de controverse te laten resoneren. De uitspraken van rechtszaken zijn voor hun praktijken immers niet zonder gevolgen. We nodigen voor de samenkomsten specifiek betrokkenen uit die als een ‘interlocuter’ voor de controverses fungeren. Tijdens de samenkomsten lezen wij in groep fragmenten van de discussie tijdens een rechtszaak. Daaruit ontstaan dan fabulaties over andere mogelijke uitkomsten dan die van de beslissing van de rechtspraak.
De "wat als?" vragen tijdens de samenkomsten speculeren over vormen van inclusie van afhankelijkheden van andere manieren van bestaan. Een ecologische benadering vertrekt van de enkelvoudige bestaanswijzen van praktijken. Etienne Souriau schrijft in zijn boek Les differents modes d’existence dat er verschillende manieren van bestaan zijn. Elke praktijk is dus tegelijk ook een manier van bestaan. En de proliferatie van praktijken zijn tegelijk ook een proliferatie van manieren van bestaan.
Deelnemers fabuleren in de zin dat zij tijdens samenkomsten andere mensen vergezellen andere manieren van bestaan op te zoeken. Het is zoals in science fiction verhalen waar andere planeten worden opgezocht. Maar hier gaat het dan wel eerder om het bezoeken van verschillende werelden op deze planeet.
In een dergelijke pluriverse wereld die bestaat uit steeds andere werelden wordt polyphony geactiveerd als een manier om resonantie mogelijk te maken tussen verschillende werelden.
In de openbare samenkomsten georganiseerd door Agentschap komen tegelijk ook meerdere verschillende praktijken samen, gaande van tentoonstellingen maken, participatieve performance tot publicaties. De organisatie van deze samenkomsten zijn telkens anders opgevat en gebeurt in samenspraak met de betrokken organisaties.
2.2. Geef een beknopte historiek van je organisatie: hoe blik je terug op de voorbije werking?
Historiek
Agentschap werd eerst opgericht als een feitelijke vereninging in 1992 in Frankfurt am Main in Duitsland door de kunstenaar Kobe Matthys.
Het werk van Agentschap vertrok aanvankelijk uit de ervaring van de artistieke impact van auteursrecht op de praktijk van improvisatie in de beeldende kunsten. Neem bijvoorbeeld de instructies van de Fluxus beweging. Aan de ene kant was het de bedoeling van dergelijke instructies dat iedereen zelf een experiment kan uitproberen. Aan de andere kant wordt men nog nauwelijks uitgenodigd tot experiment, wanneer men bijvoorbeeld de documenten van schiderijinstructies van Yoko Ono in het MOMA ziet hangen, naast schilderijen. Ondanks het experimenteel karakter van de Fluxus beweging, verandert het resterende document van Yoko Ono dus nauwelijks iets aan het de auteurrechtelijke situatie. Ondanks teksten zoals "La Mort de l'auteur" van Roland Barthes uit 1967, blijft auteurschap aanwezig, als een spook.
Vanuit deze ervaring bouwde Agentschap vervolgens allianties met andere praktijken, die weerstand bieden tegen de standaardisatie van intellectueel eigendomsrecht.
Sinds het begin bestudeerde Agentschap vooral grensgevallen van fan praktijken, die de producten van de culturele industrie zoals televisie, film, kranten, tijdschriften, platen, radio, enz... opnieuw toeëigenen op basis van "fair use" uitzonderingen. Fans proberen loopholes uit om niet gecriminaliseerd te worden. Het interessante daaraan is dat het de scheiding tussen 'producent' en 'consument' in vraag stelt. Bezien vanuit een ecologie van praktijken maken fan activiteiten de collectiviteit van een creatie manifest. Samenkomsten rond grengevallen werd georganieerd bij onderandere Jan Mot gallerij (1996) en Beursschouwburg (2002) in Brussel en recenter ook in Tabakalera in San Sebastian (2019) en in Kunsthalle Wien (2020).
De organisatie verhuisde in 1998 naar Brussel. Tussen 2001 en 2018 was Agentschap vebonden aan Verenigde Producties vzw in Sint Gillis in Bussel. De vzw Verenideg Producties ondersteunt kunst activiteiten die op projectmatige manier worden uitgevoerd door administratieve tools aan te bieden.
Sinds 1999 deed Agentschap ook veel onderzoek naar gebruikers van architectuur en urbanisme en hertoeeigenen van ruimte voor onderandere Haus der Architektur (1999) en MUWA (2000) in Graz, Fri-Art in Fribourg (2000), What How and For Whom (2000) in Zagreb, Arc en rève centre d'architecture in Bordeaux (2002).
Het onderzoek naar grensgevallen werd uitgebreid naar open source software praktijken en hun licenties in samenwerking met Constant in Brussel (2001).
Sinds 2002 de reclaim beweging zoals Adbusters die merken toeëigeningen voor een tentoonstelling en reeks van ontmoetingen in Casco (2002).
In deze periode werden ook gensgevallen van "artikel 6 ter", die staatssymbolen beschermen, onderzocht voor een tentoonstelling in Aachen Kunstverein (2002) en in Kolnischer Kunstverein (2005).
Agentschap bouwde steeds meer allianties met allerlie miderheidspraktijken die niet compatibel zijn met de doctrine van het auteursrecht en die dus niet in acht worden genomen door de wetgeving zoals bijvoorbeeld goochelaars, tuiniers, drummers, enz...
Agentschap bouwt vooral allianties met praktijken die niet compatibel zijn met de doctrine van het auteursrecht, die dus niet in acht worden genomen door de wetgeving. Neem bijvoorbeeld goochelaars. Goochelaars beschermen hun praktijk door middel van geheimhouding. Maar intellectuele eigendom heeft geen apparaat dat geheimen beschermt.
Evaluatie
In 2019 richte een groep mensen Agentschap vzw op rond de activiteiten van Agentschap. De bedoeling van de oprichting van de vzw is om op een meer duurzame manier de activiteiten van Agentschap op structurele wijze te kunnen ondersteunen.
Tijdens de corona crisis heeft Agentschap van de tijd gebruikt gemaakt om zich verder te reorganiseren.
In 2021 werd een coöperatieve opgericht voor het beheer van de “lijst van grensgevallen”. Deze coöperatie is een rechtspersoonlijkheid voor verschillende mensen die zich verenigen om voortaan samen dit onderzoeksinstrument te beheren. In deze multi-stakeholder coöperatieve kunnen zich verschillende belanghebbenden met verschillende belangen zich verenigen. De statuten van de coöperatieve voor de lijst van grensgevallen van Agentschap werd op generatieve wijze opgesteld, vanuit een dialoog omtrent gedeelde verlangens van de vennoten. Atypisch aan deze coöperatieve met sociaal oogmerk is dat de meerderheid van de aandelen in de reserve van "de dode hand" zitten. Dit geeft macht aan de dingen zelf. De reserve kan namelijk nooit ingeruild worden in aandelen door de coöperanten.
De bedoeling van de coöperatieve is om meer grensgevallen in de lijst op te nemen en dit ook in de toekomst in leven te houden in samenwerking met andere coöperanten. Sinds de oprichting van de coöperatieve is de lijst van grensgevallen eigendom van de coöperatieve. Agentschap vzw leent sindsdien als coöperant dingen uit aan de coöperatieve om samenkomsten te kunnen organiseren.
Agentschap verstevigt hierdoor de onderzoekspoot van de werking, zowel inhoudelijk als qua duurzaamheid. Door de verstrengeling van ontwikkeling en productie waarmee Agentschap tot op heden werkte, kreeg onderzoek een te projectmatig en vooral kortstondig invulling. Het woord 'praktijk', en dus ook de eigen onderzoekspraktijk, vraagt om meer continuiteit.
Tegelijk verstevigt Agentschap de administratieve onderbouw van de werking, door de vzw vanaf 2023 te leiden vanuit een organisatorische tandem tussen Kobe Matthys als kunstenaar en een tweede vaste werkkracht die verantwoordelijk zal zijn voor het zakelijke zoals contracten, budgetopvolging, dossierlast, communicatie en digitalisering. Ook hier gaat het om het verzekeren van continuïteit.
3. Positionering en samenwerking
3.1. Waarin ligt de relevantie van je werking voor het kunstenlandschap en de kunstendiscipline waarin je organisatie actief is? Wat is het belang van samenwerking voor je organisatie? Welk belang heeft je organisatie voor het landelijke of het internationale kunstenveld?
Relevantie
Spijtig genoeg bestaat er nog steeds te weinig aandacht voor de uitroeing van leven, toch zal de relevantie ervan steeds belangerijker worden in de komende jaren. Wij gaan door zware ecologische crissisen maar er wordt burgelijke ongehoorzaamheid ingezet om de uitroeing van het leven op de agenda te krijgen.
Ook de kunstwereld wordt geplaagd door de uitsluiting en diskwalificatie van vele levende praktijken. Moderne kunstpraktijken focussen op de productie van competitieve subjectieve waren en zijn sterk afhankelijk van gecentraliseerde vormen van beleid. De invloed van deze ontwikkelingen, die kunnen omschreven worden als "the enclosures of the commons", mag niet onderschat worden voor een ecologie van praktijken.
De aanvang van het traject van Agentschap kan gesitueerd worden in de nasleep van kunstpraktijken die tijdens de jaren 60 de ideologische, sociale en politiek economische functies van de musea, kunstmarkt, opdrachtgevers, enz... in vraag stellen. Het gaat om kunst praktijken (bijv. conceptuele kunst, concrete poëzie, installatiekunst, institutionele kritiek, happenings, site-specifieke kunst, performance kunst, toe-eigeningskunst, context art, enz...) die de reductie van de voorwaarde van de subjectiviteit als sine qua non van de kunst tegen spreken. Dergelijke praktijken onderzochten "subjectiviteit" als de voorwaarde voor de kunsten. De kunstenaars van deze praktijken beschouwen kunsten als onlosmakelijk verbonden met de macht van instellingen en musea, de rol van een publiek, de industrieën, de cultuurindustrie en de massamedia, de afhankelijkheid van een kapitalistische kunstmarkt, enz...
Veel kunstenaars in de jaren '60 en '70 beriepen zich op de tekst De Auteur als Producent van Walter Benjamin uit 1934, waarin hij ervan uitgaat dat de politieke relevantie van een kunstwerk wordt bepaald door hoe het zich positioneert binnen de relaties van productie. Verschillende pogingen door kunstenaars om weerstand te bieden aan subjectiviteit resulteerden in het presenteren van werken met een heterogeniteit aan verschillende ongebruikelijke media: bijv. documenten, systemen, certificaten, licenties, instructies, protocollen, contracten, bedrijfsidentiteiten, enz...
Dergelijke werken die de voorwaarde van subjectiviteit in vraag stellen, veroorzaakten toen dikwijls voor controverse. Sommige kunstenaars beweerden dat de autonomie van de kunsten hierdoor in gevaar kwam en dat subjectiviteit nog meer dan ooit verdedigd moest worden. Andere kunstenaars ontkenden de mogelijkheid van subjectiviteit als criterium om de eigenheid van de kunsten te definiëren, maar lieten de kunstpraktijken in hun geheel vallen. De splitsing tussen object en subject brengt ons niet veel verder. Wat een verspilling!
Hoe zijn kunstenaars gebonden aan hun praktijk? Vele kunstbeoefenaars denken over zichzelf in termen van voortwoekerende mogelijke manieren waarop iets gemaakt kan worden. Beoefenaars van kunsten accepteren hun lot als "manieren van". Dat is de modus eigen aan kunsten. De moderne opvatting van kunst heeft dit woekeren vaak ten onrechte gekoppeld aan subjectiviteit. Wil men kunstpraktijken begrijpen, dan zijn "een veelvuldigheid aan manieren waarop" eigen aan de kunsten.
Elke presentatie is tegelijk een vorm van bemiddeling of een manier waarop. Bemiddelingen gaan over het maken van aanwezigheid. Zodra de valse binaire tegenstelling tussen objectiviteit en subjectiviteit opzij is gezet, is het veel gemakkelijker om de verschillen te zien tussen de manieren waarop aanwezigheid gemaakt wordt. Kunst praktijken houden zich bezig met de vraag van de manier waarop. De manier waarop is het constructivistische werf of de plek van instauratie in de kunsten.
Samenwerkingen
Het collectieve
De positie van een ecologisch perspectief wil niets uitsluiten. Dit betekent niet dat men met alles rekening moet houden. Deze positie bevestigt wel dat men de mogelijkheid om iets te diskwalificeren weigert. Het is de ervaring van de eigenschappen die de beperkingen maakt. De doelstelling van Agentschap is niet alleen de invloed van het globale eigendomsrecht voor een ecologie van kunstpraktijken te onderzoeken maar een diversiteit aan praktijken te koesteren.
De lijst met grensgevallen wordt als onderzoeksinstrument gedeeld met andere onderzoekspraktijken uit de wetenschap. Voor deze cross sectorale samenweking werd een coopeartieve structuur opgebouwd. Naast kunstorganisaties werkt Agentschap ook binnen de cooperatieve Lijst van grensgevallen samen met onderzoekers uit universiteiten zoals Daniel Gervais Vanderbilt Law School, Pamela Samuelson University of California Berkeley, Lionel Bently Centre for Intellectual Property and Information Law at Cambridge University, Severine Dusollier SciencesPo Paris, Christiaan Alberdingk Thijm IViR Amsterdam, enz...
Belang
Van 1992 tot op heden maakte Agentschap in totaal ongeveer 200 assemblees. Agentschap organiseerde tot nu toe samenkomsten in ongeveer 23 verschillende landen. De samenkomsten van Agentschap werd opgenomen in reflecties rond performance.
3.2. Zijn er aandachtspunten in de strategische visienota die voor jouw organisatie specifiek relevant zijn? Op welke manier?
Situering
Agentschap maakt werk vanuit een interdisciplinair kader en kan gesitueerd worden binnen een erfenis van insititutionele kritiek. Het werk van Agentschap resoneert niet alleen met verschillende praktijken, maar overstijgt ook de grenzen van de vakgebieden van wetenschappen, politiek en het juridische. Toch gaat het niet om reflectie of wetenschap, maar om kunstbeoefening, waarin samen fabuleren centraal staat.
Erfgoed
Het is moeilijk om het over de instandhouding van levende praktijken te hebben zonder een verwijzing te maken naar de menselijke verhalen die worden verteld door musea, collecties, folkloristische parken, werelderfgoed lijsten, enz... Maar wat vertellen deze vertrouwde mensenlijke verhalen? Hoe zijn deze verhalen zelf verwikkeld in deze problematiek van uitsterven? De huidige ontwikkelingen van sommige menselijke activiteiten doden niet alleen individuele praktijken maar ook manieren van bestaan van praktijken. Leven en dood gebeurt niet in isolatie van een omgeving. Hoe komt het dat de vetrouwde verhalen in musea, collecties, folkoristische parken of werelderfgoed lijsten zo weinig oog hebben voor de verwikkelingen of manieren van bestaan van praktijken?
Lokaal internationaal
Agentschap vertekt van een polyfone aanpak. Een wereld bestaat uit vele werelden. Agentschap benadert de planeet als een pluriverse. De problematiek van een ecologie van praktijken is niet noodzakelijk aan een geografisch territorium gebonden, vooral bij kunsten niet. De resonantie op de verhalen van de rechtszaken afhankelijk is van de plek waar ze ter discussie worden gesteld en de betrokkenen die aanwezig zijn. De auteurswet is internationaal, maar de resonanties zijn lokaal. Dat is niet onbelangrijk. Precies daarom nemen we onze assemblées ook nooit op met video. We organiseren “assemblées” steeds opnieuw, met elke keer andere resonanties, afhankelijk van de plaats en het moment van de invocatie. Mensen die hebben deelgenomen vertellen de verhalen zelf weer verder.
Jongeren
Agentschap blijft een sterke link behouden met educatie. Agentschap vzw is ook actief in de kunstscholen a.pass en Erg.
Kwetsbare positie
Agentschap inspireert kunstenaars om zich te herorganiseren in meer coöperatieve vormen voor samenwerking en ondersteuning.
4. Inhoudelijke werking
4.1. Werk je inhoudelijk plan zo gedetailleerd mogelijk uit. Geef de beoordelingscommissie maximaal inzicht in de werking van je organisatie de komende jaren.
Geplande samenkomsten
Ondanks de moeilijkheden voor het organiseren van samenkomsten door de corona epidemie gaat Agentschap verder met het organiseren van samenkomsten in opdracht. Agentschap bereid assemblees in verschillende organisaties in verschillende landen voor. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende tentoonstellingen en performances die op komst zijn in 2022. Voor de activiteiten uit het verleden verwijzen wij vooral naar de biografie van Agentschap.
Assembly (Divergent Properties)
Een aantal jaren geleden werd Agentschap gevraagd door de tentoonstellinsgmaker Anselm Franke in HKW in Berlijn om een soort van overzichtstentoonstelling te maken. De tentoonstelling en performance serie Assembly (Divergent Properties) was gepland voor 2021 in Berlijn, maar werd uitgesteld door de corona epidemie. Aangezien er tegelijk nu ook een wissel is in het team, is het nu nog niet duidelijk of deze tentoonstelling effectief ook kan plaatsvinden in HKW of naar een andere organisatie zal verhuizen. Een fragment uit de voorstel tekst: "The world's ecological crisis has rekindled a growing interest in interdependencies and the milieus we all depend upon. Every milieu has properties. To inhabit a milieu means to reciprocally adapt to its properties. This ressurgence of common properties stands in contrast with the current definition of property in law as exclusive ownership. The tragedy is that since the modern enclosure movement in the fifteenth century the two divergent notions of property, property as a set of characteristics of a milieu and property as exclusive ownership, are totally drifting apart. Also artistic practices depend on a milieu and the loss of milieus inside a global intellectual property regimes is alarming. Concerns raised by artists exemplify the different issues at stake. Dances are usually transmitted by stewards but the rights of the choreographers are hold by their inheritors. Jazz musicians variate on existing melodies but that is considered a copyright infringement. Magicians have to submit copyright registrations of their performances, which they usually keep secret. Computer programmers are convinced that they can make better software if there were free licenses. Etc… Many artists become more and more vigilant for the intellectual property regime. This exhibition and series of performances called Assembly (divergent properties) aim to reintroduce the notion of properties as milieu in defense of a political ecology, which assumes a coexist
ence and co
-becoming as the habitat for practices.”
Assemblea (Museo de Arte Carrillo Gil)
Deze samenkomst was eerst voorzien in Museo Jumex in Mexico City in 2020 en werd eerst uitgesteld en vervolgens afgelast door een herstructurering van het team. De ontslagen curator Catalina Lozano wil de samenkomst van Agentschap nu organiseren in Museo de Arte Carrillo Gil in Mexico City. Maar door corona werden de voorbereidingen opnieuw uitegesteld. De bedoeling is om deze draad in 2023 terug op te nemen in Mexico.
Assemblea (Campo Adentro)
INLAND / Campo Adentro is a platform that links territory, culture and social change. It develops different lines of action on a local and international scale including hosting programming Study Groups, coordinating artistic interventions in more than 22 villages, or impulsing the Nuevo Jardín de Dalias, in the Matadero's El Solar since 2013. INLAND functions as a collective and as a para-institution that initiates on-site collaborations centred on territory, designing economies and communities-through-practice as a foundation for the regeneration of a social culture (post-Contemporary Art) and rural revitalization.
Assemblée (Troubles dans les collections)
Rather than isolating museums, and in particular so-called ethnographic and natural history museums, from their social context, the contributions question the links between museum practices and the far-reaching and often violent social and economic transformations provoked by colonial and capitalist modernity. It proposes to go beyond the walls of the museum, and to think of these intoxicated collections in the larger frame of an extractivist mode of production deployed on a global scale (Gómez-Barris 2017; Bednik 2019); an economic model that favors the maximization of profit at the expense of the long, patient work of maintenance and care required by multiple worlds, populated by complex, perishable co-habitats (Domínguez Rubio 2015; Beltrame 2018). The practices of conservation are here put into perspective with the unequal exposure of bodies to environmental risks and with the physical and symbolic violence that is integral to a racialized and gendered distribution of contaminations on a global scale (Agard-Jones 2013; Povinelli 2016; Ferdinand 2019).
Verdergaand traject
Samenkomsten in de ruimtes van Agentschap
Agentschap wordt af en toe gecontacteerd door kunstenaars die vragen hebben met auteursrecht. Agentschap geeft echter geen juridisch advies. Toch zou het kunnen inspelen op de meer artistieke problemen die hierdoor worden naar voor gebracht. Maar meestal hebben kunstenaars niet de middelen om een hiervoor een opdracht te geven aan Agentschap. Om op dergelijke vragen beter te kunnen inspelen gaat Agentschap in de toekomst meer structurele middelen aanvragen.
Sinds 2015 werden grote verbouwingswerken gedaan van de ruimte van Agentschap in het gebouw van Co Post in de Theodore Verhaegenstraat 18 in 1060 Sint-Gillis te Brussel. Het kantoorgebouw van Léon Meunier dateert uit de jaren zestig en omvat nog steeds een postkantoor op het gelijkvloers. Achter de glazen gevels, op de tweede en derde verdieping, schuilt het collectief Co Post. Er werden door Co Post negen woon- en werkruimtes en één gemeenschappelijke ruimte gebouwd. De groep kwam samen om ecologsich en betaalbare ruimte te voorzien specifiek voor kunstpraktijken. Co Post is het resultaat van een zoektocht naar een nieuwe manier van eigenaarschap, een ecologische manier van verbouwen en collectieve wonen en werken. Door deze verbouwingswerken heeft Agentschap nu voldoende ruimte om in de toekomst ook ter plekke zelf kleine samenkomsten te organiseren van maximum 40 mensen.
In het gebouw van Co Post bevindt zich naast Agentschap ook de Lijst van grensgevallen. Elk geval heeft een houten doos van ongeveer 40 cm diep x 30 cm breed x 24 cm hoog. Elke doos heeft een plek op een rek van 3 meter hoog x 1,20 meter breed x 32 cm diep. Op elk rek staan er in totaal 30 archief dozen. Per rij staan er nu 4 rekken met elk 30 archief dozen ofwel 120 dozen. Er staan momenteel 17 rijen bestaande uit 4 rekken op 100 m2 op rails of 2414 grensgevallen.
Samenkomsten op openbare plekken
Agentschap wordt ook soms benadert door praktijken die zich eerder in de perifere ruimtes bevinden. Een voorbeeld van zo een praktijken zijn fan clubs. Dergelijke praktijken hebben meestal geen organisaties en veel middelen achter zich. Toch wil Agentschap ook met hun samenkomsten organiseren in de openbare ruimte. Om op dergelijke vragen gemakkelijker te kunnen inspelen gaat Agentschap in de toekomst ook meer structurele middelen aanvragen.
De website www.agentive.org
Agentschap werkt aan de vernieuwing van de website. Naast informatie over Agentschap vzw is het de bedoeling om op de nieuwe website de reeds bestaande Lijst van grensgevallen van Agentschap zoveel mogelijk op te nemen als online html web pagina's.
De ontwikkeling van de website komt tot stand in samenwerking met de programmeur Michael Murtaugh. Voor de digitalisering van het archief van de lijst van grensgevallen werd een script ontwikkeld, die gebruik maakt van uiteenlopende open source software zoals GIT, Pandoc en FTP. Voor de lay-out van de website wordt samengewerkt met de grafische ontwerpster Morgane Le Ferec.
Voor het overzetten en digitaliseren van alle documenten en beelden van voorwerpen van het reeds bestaande archief vraagt veel voorbereidend werk. Dit betekent soms het inscannen van analoge documenten, het digitaal fotograferen van voorwerpen, enz...
Eens de teksten en beelden in een digitale vorm bestaan worden deze vervolgens via Pandoc vertaald naar het web en de server. Pandoc is een software die uiteenlopende lokale tekst- en beeldbestanden kan vertalen naar html en vervolgens ook on-line toegankelijk maakt via het web. Het invoeren van gegevens en het digitaliseringsproces zal tegelijk gepaard gaan ook met de indexering van "keywords" van de reeds bestaande lijst met controverses. Hierdoor kan de website gebruikt worden als een zoek instrument voor de lijst van grensgevallen.
De meertaligheid van de website is belangrijk. Ook mogelijke spellingfouten in de teksten moeten verbeterd worden. Wij gaan hiervoor beroep doen op leden van de vzw. Deze zullen de teksten mee proeflezen. Missende vertalingen zullen wij moeten laten vertalen. Hierdoor kan de website het archief beter toegankelijk maken ook van op afstand.
4.2. Je kiest in je aanvraagformulier voor één of meerdere functies. Licht je keuze toe en geef aan hoe de verschillende functies zich tot elkaar verhouden. De beoordelingscommissie zal deze informatie gebruiken om de relevante functiespecifieke subcriteria te toetsen.
Agentschap organiseert experimentele samenkomsten voor de collectieve fabulatie rond een ecologie van kunstpraktijken. De manier van werken van Agentschap heeft zowel te maken met "ontwikkeling", "productie", "presentatie", "participatie" als "reflectie". De klemtoon ligt vooral op "productie".
Creatie proces
Tijdens de publieke samenkomsten, die Agentschap maakt, wordt er steeds gefabuleerd in aanwezigheid van onzichtbare gemaakte ecologieën van praktijken. Fabuleren in hun aanwezigheid betekent minder uitleggen waarom deze onzichtbaar zijn en meer geraakt worden door de weerstand van de ecologieën van praktijken om zich zelf te verloochenen of op te geven. De samenkomsten zetten aan tot denken en voelen en moedigen aan tot speculatie.
Wat maakt ons maken? Het "mirakel" van creatie bestaat niet alleen uit het weerstaan aan de splitsing van natuur en cultuur, maar ook uit de zig zag tussen evaring en compositie. Compositie is niet mogelijk zonder het aanwakkeren van een mutuele gevoeligheid. Het gaat niet alleen over het feit dat subjecten of objecten niet souverein zijn, maar tegelijk ook over de zorg voor hun verbondenheid. Wie maakt wordt gemaakt. Het beoefenen van praktijken is steeds ook een "betrokken" zijn door een praktijk. Betrokkene zijn betekent niet alleen vanuit een verleden, maar ook het verbonden zijn door het onderscheidende in een collectief. Wij smaken niet noodzakelijk hetzelfde in een collectieve samenkomst maar wel een vreugde van betrokkenheid. Om aan te raken moet men bereid zijn om aangeraakt te worden. Durven is durven te vertrouwen. Dit betekent geen roekeloosheid en dat alles kan. Dit niet, hier niet, nu niet betekent ook geen weigering uit principe of geen algemeen oordeel. Het gaat vooral over het durven starten van een generatief proces en het weten appreciëren wat zich manifesteert. Het betrokkene is steeds in verandering. Het dispositief van de samenkomsten van Agentschap is gebaseerd op dat van de praktijk van palaver. Wat hieruit voortkomt is gegenereerd. Mutuele gevoeligheid wordt niet gemaakt door het dispositief. Deze mutuele gevoeligheid wordt geoefend. De mogelijke beinvloeiding van een omgeving is enkel mogelijk voor betrokkenen. Het aarzelen dat uit deze samenkomst naar voor komt behoort aan niemand toe. Het gaat om een manifestatie van leven, dat niet op commando komt maar plaats vindt.
Samenwerkingsverbanden
Aan de ene kant zijn praktijken opgemaakt uit andere praktijken en aan de andere kant zijn zij tegelijk verbonden met andere praktijken. Voor deze experimentele bijeenkomsten nodigt Agentschap tegelijk telkens een diverse groep betrokkenen uit om te reageren op problemen rond een ecologie van een praktijk. Deze betrokkenen komen zelf uit zeer verschillende praktijken, die verwikkeld zijn in de controverse. Bijvoorbeeld: voor een samenkomst rond de controverse van een olifanten performance zal Agentschap zowel een dierentemmer, een choreograaf, een etholoog als een danser uitnodigen. Het gaat niet zozeer over 'professionelen' maar wel over liefhebbers of amateurs van praktijken. Het gaat niet over experten maar betrokkenen.
De assemblees van Agentschap hebben een participatief karakter. Voor deze bijeenkomsten nodigt Agentschap telkens een diverse groep betrokken praktijken als gast uit om te reageren op de controverse in kwestie. De samenkomsten zijn steeds pluri-disciplinair en poli-phonisch door de verschillende praktijken die betrokken zijn in de zaak.
Omwille van hun participatieve karakter staan de samenkomsten ook open voor tussenkomsten en vragen van bezoekers. Het gaat dus niet om panel discussies met passieve toeschouwers, de samenkomsten vragen een actieve deelname van alle deelnemers.
Na velen jaren activiteit van Agentschap is de lijst van grensgevallen naast een depot voor Agentschap ook uit gegroeid tot een onderzoeksplek. De lijst bestaat ondertussen uit 2410 grensgevallen en beslaat ongeveer 100 m2 ruimte bestaande uit rekken, dozen, teksten en betwiste dingen. Naast het gebruik tijdens tentoonstellingen, performances en publicaties, wekt de lijst met grensgevallen ook veel nieuwsgierigheid bij zeer verscheiden mensen, gaande van verzamelaars, wetenschappelijke onderzoekers tot juristen. Als alternatief op huidige maatschappelijke uitdagingen van de duurzaamheid van een ecologie van praktijken, roept het coöperatieve model allerlei nieuwe vragen op over het beheer van eigendom.
Resultaat
Een resultaat zou onverschillig zijn. Het gaat over betrokkenheid. De samenkomsten van Agentschap zijn één verdergaand werk, maar tegelijk is elke samenkomst met betrokkenen steeds anders.
De meeste samenkomst speelt in op bestaande formats uit de kunsten. Het gaat ofwel om éénmalige performance rond één grensgeval tijdens een "evenement", een reeks van performances rond meerdere grensgevallen die deeluitmaken van een "groepstentoonstelling" over een langere periode, een reeks van performances rond meerdere grensgevallen die deeluitmaken van een "solotentoonstelling" over een langere periode of een reeks van performances rond meedere grensgevallen die deeluitmaken van een "overzichttentoonstelling".
Agentschap beschikt over modulaire architectuur als infrastructuur voor de samenkomsten. Afhankelijk van de grote van de plek, wordt er ofwel één octagon cirles banken met plaats voor maximaal ongeveer 40 personen opgetseld ofwel een tribune van 3 octagon circles banken met plek voor ongeveer 120 deelnemers.
Publieksbereik, spreiding en distributie
Samenkomsten
Digitale ontsluiting
Via de website www.agentive.org kunnen mensen zich inschrijven voor een nieuwsbrief om op de hoogte blijven van de activiteiten van Agentschap vzw. De bedoeling is om via de vernieuwde website www.agentive.org de digitale versie van de lijst van grensgevallen meer te ontsluiten.
Gewone bezoekers van de website hebben toegang tot een korte samenvattingen van grensgevallen. Coöperanten, die een jaarlijkse bijdrage betalen, kunnen via een login ook beelden en langere publicaties over de grensgevallen raadplegen.
Web to print
De vernieuwde website maakt het mogelijk om van web naar print te gaan of omgekeerd. Dit gebeurd via Pandoc scripts. Via het script kunnen pdf's voor de tentoonstellingsteksten gegenereerd worden. Agentschap zal in de toekomst ook de kleine publicaties die gebruikt worden tijdens de samenkomsten ook via print-on-demand ter beschikking stellen. Het gaat om kleine A5 publicaties per grensgeval. Deze publicaties worden gedrukt bij Graphius in Gent. De opvolging van het drukken gebeurd door de grafische ontwerper Filiep Tacq. Agentschap maakte in 2021 twee prototypes van boekjes. K Verlag in Berlijn heeft interesse getoond om deze te verdelen.
Vertalingen
Agentschap stelde tot nu toe in ongeveer 23 verschillende landen tentoon. Dit betekent dat er steeds vertalingen van de teksten rond grensgevallen werden gemaakt. Meertaligheid is een belangrijk aspect van de activiteit van Agentschap.
5. Zakelijke beheer
5.1. Hier geef je aan hoe de zakelijke werking spoort met de inhoudelijke plannen. Maak de haalbaarheid van je zakelijk plan helder. Toon aan dat je begroting is opgebouwd vanuit het principe van redelijkheid en met een gezonde realiteitszin. Verwerk hier ook je ruimte, je infrastructuurbeleid en -financiering.
Agentschap vzw vraagt jaarlijks ongeveer 125.000 euro aan middelen binnen "productie". de bedoeling is om te kunnen evolueren van één halftijdse tewerkstelling naar twee voltijdse medewerkers. De vzw zal minimuum steeds zelf 20% op het totaal van 156.200 euro of 31.240 euro jaarlijks andere middelen aanbrengen. Rekende op de de opdrachten die Agentschap vzw in het verleden kreeg, lijkt ons dit een haalbare kaart. Maar is ook de structure steun van VGC en inbreng door de samenwerking met educatieve organisaties zoals a.pass en ERG.
Agentschap gaat uit van de organisatie van ongeveer 6 verschillende soorten van samenkomsten waar andere prijs klasses aan verbonden zijn.
Type 1 éénmalige performance rond één grensgeval tijdens een evenement
Type 2 een reeks van performances rond meerdere grensgevallen die deeluitmaken van een groepstentoonstelling over een langere periode
Type 3 een reeks van performances rond meerdere grensgevallen die deeluitmaken van een solotentoonstelling over een langere periode
Type 4 een reeks van performances rond meerdere grensgevallen die deeluitmaken van een overzichttentoonstelling over een langere periode
Agentschap gaat daar in de komende jaren 2 nieuwe soorten van samenkomsten aan toevoegen.
Type 5 éénmalige performances rond één grensgeval tijdens een evenement in Agentschap
Type 6 éénmalige performance rond één grensgeval tijdens een evenement in de openbare ruimte of afgelegen plek
5.2. Beschrijf je visie van je organisatie op het bestuur. Hoe zijn de beslissingslijnen binnen je organisatie vormgegeven en waarom? Welke criteria hanteer je bij de samenstelling van je bestuursorganen?
Sinds 2019 is Agentschap geregistreerd als een eigen vzw in Brussel. De huidige leden zijn: Gunter Boutsen, Giampiero Caïtï, Ronald Heiremans, Kobe Matthys, Laurent Mignon, Laurence Rassel, Peggy Pierrot, Raphaël Pirenne, Katrien Reist - van Gelder, Els Silvrants-Barclay, Kristien Van den Brande, Barbara Van Dyck en Ingrid Vranken. De huidige raad van bestuur bestaat uit: Gunter Boutsen (penning meester), Raphaël Pirenne (secretaris) en Els Silvrants-Barclay (voorzitter). En de verantwoordelijke voor dagelijks bestuur is Kobe Matthys.
5.3. Licht het huidige personeelsbeleid binnen je organisatie toe. Welke aanpassingen op het vlak van personeelsbeleid heeft je organisatie voor ogen? Wat is de huidige personeelsplan? Wat is het personeelsplan waar de organisatie in de volgende beleidsperiode naartoe wil? Licht je gewenste organigram toe, in relatie tot het organigram dat je bij je aanvraag toevoegt als bijlage. Hoe pak je binnen je organisatie de correcte vergoeding van kunstenaars aan?
Agentschap vzw wil kunnen evolueren van één vaste deeltijdse tewerkstelling en één losse medewerker naar twee voltijdse medewerkers en één losse medewerker. De medewerkers worden correct vergoed conform aan de cao 329.