__NOPUBLISH__

Welcome to Constant Etherpad!

These pads are public. To prevent them from appearing in the archive and the RSS feed on Constant, put the word __NOPUBLISH__ (including surrounding double underscores) anywhere in your pad.
  Pads are archived every night around 04:00 CET at http://etherdump.constantvzw.org

  To stay informed about Constant infrastructures, please subscribe to this mailinglist: https://tumulte.domainepublic.net/cgi-bin/mailman/listinfo/infrastructures
  More about the way pads work: https://pad.constantvzw.org/p/etherpads * Web sitesine geri dön: https://drop.hackersanddesigners.nl/8m/

8 Mart 2023, Çarşamba

Trans ★ feminist Dijital Tüketimi Azaltma Grevi

english: < https://titipi.org/8m >
español: < https://hangar.org/8m/index.es.html >
catalan: < https://pad.riseup.net/p/r.82a309c8def6861b2e9ee223266abf55 >
français: < https://etherdump.constantvzw.org/p/JourContreCloud.raw.html >
Deutsch: < https://pad.riseup.net/p/r.39b1006349411c5cb31c111f282f95f7 >
Nederlands: https://pad.vvvvvvaria.org/r.dc0d850a684ab54b04c68b0bd7b3023e >
português: < https://etherdump.vvvvvvaria.org/publish/8mDigiDepletionStrike-PT.raw.html >
ελληνικά: < https://etherdump.vvvvvvaria.org/publish/8m.gr.raw.html >
română: < https://pad.vvvvvvaria.org/r.04214e3df42d8f642a566a41b86a2087 >
italiano: < https://pad.vvvvvvaria.org/r.ecbb884ade644330e06d048edbbc3dda >
slovensky: < https://34.sk/8m/index.sk.html >
Türkçe: < https://etherdump.constantvzw.org/p/8m-TR.raw.html >


8 Mart 2023, Bulut (Cloud) Karşıtı Eylem Günü için çağrı.

Bugün, büyük teknoloji şirketlerinin bulut hizmetlerini kullanmamaya, beslememeye veya desteklememeye çalışacağız. Bu eylemle kaynaklarımızı tüketen dijital servislerin azaltılması ve kolektif örgütlenmenin arttırılması için çağrıda bulunuyoruz. Bizim için bu kavga emekle, dayanışmayla, ırkçılık karşıtlığıyla, queer yaşam tarzıyla ve trans ★ feminist teknopolitik ile ilgili, kendimizi feminist eylem geleneğinin bir parçası olarak görüyoruz.

Hayatın birçok yönü Bulut’a bağımlı hale geldi. Büyük teknoloji şirketlerinin kaynakları tüketen, yayılmacı ve finansallaşmış iş yapış biçimleri bütün yaratıcı süreçleri kar odağı haline getirdi. Bu durum, toplumsal olarak kaynaklarımızı organize etme ve koruma şeklimizi derinden etkiliyor. Hastaneler, üniversiteler, okullar, arşivler gibi birçok kamu kurumu ve kuruluşu günlük işlerini görebilmek için bulut hizmetine dayanan, abonelik bazlı yazılımları kullanıyor. Dolayısıyla teknoloji şirketlerinin çıkarları bizim öğretme, öğrenme, bilgiye erişim, örgütlenme, çalışma, sevme, iletişim kurma, idare etme, destek olma ve hatırlama şeklimizi belirliyor.
Özellikle şimdi, Büyük Teknoloji Bulutuna olan bağımlılığımız tam da çözümsüz göründüğü sırada, tartışma alanı yaratmamız ve neyin mümkün olup olmadığını müzakere etmemiz gerekiyor. Toplumsal yaşam için bilişimin teknolojilerinin dahil olduğu ve olmadığı farklı altyapılar hayal etmek istiyoruz. Bulut direnişi çağrısı yaparak, yavaş, trans ★ feminist, ırkçılık ve emperyalizm karşıtı sunucu uygulamalarına odaklanmak istiyoruz. Verilerin yerel ağlarda saklandığı, görüntülü aramaların yerel cihazlar üzerinden sunulduğu ve sunucuların toplumsal olarak barındırıldığı bir dünya istiyoruz. Antifa altyapıları, düşük enerjili grafikler ve queer devreler istiyoruz. Erişilebilir teknoloji geliştirme, sürdürülebilir teknik bakım ve yerel kaynak tedarik zincirleri istiyoruz. Büyük Teknoloji şirketleri tarafından şekillendirilmiş çalışma yöntemlerinin sonunu ve bütün bu süreçlerin sonunda çalışmanın (işin) kendisinin de sonunu istiyoruz. Sistemsel, eğlenceli ve teknopolitik bir değişim istiyoruz.

Birçok farklı yerden organize oluyoruz: özyönetimli projelerden, toplum merkezlerinden, kamusal kurumlardan, kültürel organizasyonlardan, işletmelerden ve diğer birçok yerden yola çıkıyoruz. 8 Mart'ta, Bulut Karşıtı Eylem'in yerel versiyonlarını icat edecek, öneriler sunacak, farklı dillere çevirecek ve paylaşacağız. Bulut uygulamalarını terk edip, karşı çıkarken, Büyük Teknoloji Firmalarının yıkıntılarında parti yapacağız. Bu büyük günde, Bulut rejiminin etkilerini tartışacak, toplumsal kaynakların Büyük Teknoloji altyapısı tarafından nasıl tüketildiğini belgeleyecek, dijital altyapılarımızı kendi çıkarlarımıza göre organize etmemiz gerektiğini hatırlatacak, hayatta kalmanın ve birlikte yaşamanın alternatif yöntemlerini hayal edecek ve karşılıklı dayanışma sürecinde iletişim kurmak ve bu iletişimi sürdürebilmek için yerel ağlar ve altyapılar hayal edeceğiz.

Grevi örgütleyen ve destekleyen oluşumlar:

Anarchaserver (Calafou), Bidston Gözlem Evi Sanatsal Araştırma Merkezi (Liverpool), Ren Loren Britton (Berlin), Constant (Brüksel), Kritik Veri Çalışmaları Programı (Aarhus Üniversitesi), Dept. of Autonomous Design, KASK (Gent), esc mkl (Graz), Hangar (Barselona), In-grid (Londra), Toplum Yararı için Teknoloji Enstitüsü (Basel, Brüksel, Londra), NEoN (Dundee), time of tribes (Edinburgh), Varia (Rotterdam), A Video Store After the End of the World (Kopenhag), Systerserver, servus.at (Linz), Hackers and Designers (Amsterdam), la_bekka - espacio hackfeminista (Kanarya Adaları ve Arjantin), Red Autodefensa Feminista Online (İspanya), https://donestech.net/8m y Alia (Associació de Dones per la Recerca i Acció) (İspanya), Minadoraserver (Tiflis)...



Sıkça Sorulan Sorular

Bulut Nedir?

Bulut, merkezi olarak yönetilen, esneklik veya hız için optimize edilen işlemci gücü için kullanılan bir terimdir. Bulut, büyük miktarda bilgisayarı bir araya getirir ve bu bilgisayarların işlemci gücünü büyük veya küçük parçalar halinde bir hizmet olarak sunar. Direnmemiz gereken Bulut, Amazon, Google ve Microsoft gibi Büyük Teknoloji şirketleri tarafından işletilen ve diğer şirketlere veya kuruluşlara işlem gücü kiralayan Buluttur.
Büyük Teknoloji Bulutu sadece başkalarının bilgisayarları değildir. Sürekli güncellenen yazılım hizmetleri, ölçeklendirilebilir işlemci altyapısı ve birçok akıllı telefonla birlikte bir yazılım paradigmasını oluşturur ve halka açık olarak işlem gören Büyük Teknoloji şirketlerinin siyasi ekonomisine dayanır. Büyük Teknoloji Bulutunun karı, enerji, mineraller ve ırksal işçilik sömürüsüne dayanır.

Bulutta Neler Oluyor?

Bulut şirketleri (Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft), hissedarların sahip olduğu şirketler olduklarından, yıllık büyüme göstermeleri gerekmektedir. Bu, hissedarlarının sürekli kar elde etmesi adına her zaman daha verimli ve hızlı hale gelmeleri gerektiği anlamına gelir. Dijital süreçler bir kez kullanıma sokulduğunda, sürekli olarak yeni alanlara genişletilmeleri gerekir, bu da daha fazla işlemci veya daha fazla Bulut hizmeti ihtiyacını demektir.

Bulut hizmetleri ölçeklendirilmek için tasarlanmıştır. Bu, bizim açımızdan her zaman daha fazlasını, yani kullanılabilirlik, hız ve güvenilirlik açısından daha fazlasını talep etmemiz gerektiği anlamına gelir. Teknolojik altyapılar genişledikçe, toplum olarak kendimizin işletebileceği sistemler azalmaktadır (örneğin, bulut hizmetleri olmadan kendi e-posta sunucularını çalıştırmaya çalışan grupları görüyoruz , bunu yapmak şu anda, beklenen karmaşıklık/hız vb. nedeniyle neredeyse imkansızdır). Artık dijital teknolojileri kendimiz tasarlamamız, uygulamamız veya hatta seçmemiz dahi seçenek olmaktan çıktı.

Bireyler, kamu kurumları ve kolektifler, temel işlemleri için bu hizmetlere bağımlı hale geldiler. IT departmanları birbiri ardına kapanırken, becerilerimiz, arzularımız ve imkanlarımız, büyük teknoloji şirketlerinin tüketimine sunulmuş durumda, bu şirketleri hıza bağımlı büyüme mantığı sağlık, eğitim, aktivizm - hatta flört gibi alanları dönüştürmektedir. Yaratıcı, yerel ve geleneksel olmayan yöntemler hayal edilemez bir hale geldi. Bu, kendi içinde kısır bir döngü: günlük kullandığımız araçların bakımını yapamadığımızda,  basit sorunlara bile çözmeleri için şirketlere bağımlı hale geliriz.

Bu yanlış verimlilik paradigması dayanıklılığımızı azaltıp bizi işlevsiz hale getiriyor. Bir "kullanıcı" olarak, bizim verimliliğimizi başkaları düzenliyor ve bizi düşünmemeye alıştırıyorlar. Kişileri ve toplulukları "kullanıcı" veya "kullanıcı grupları"na indirgeyerek, bizi daha derin sorunları düşünmekten uzaklaştıyorlar.
Hükümetler Bulut’a giderek daha fazla güveniyor ve genellikle elektrik ağları, su kaynakları, yollar, arazi, kablolar vb. gibi temel malzeme altyapılarını sağlamak için Büyük Teknoloji Şirketleri ile işbirliği yapıyor. Büyük Teknoloji Bulut’u vergi ödemeden kamu altyapılarını ve kamu kaynaklarını tüketiyor.

Sunucu çiftliklerini çalıştırmak için büyük miktarda enerji ve malzemeye ihtiyaç duyuluyor: soğutma ve suyu temizlemek için toksik kimyasallar, çipler ve bileşenler için mineraller ve sunucu rafları için metaller, sömürücü çalışma koşulları altında üretiliyor. Sunucuları çalıştırmak için fosil yakıtlar veya doğayı kendi çıkarları için kullanan, büyük ölçekli yenilenebilir kaynaklardan sağlanan muazzam miktarda enerji gereklidir. Bu kaynakları çıkarma süreci, sömürgeci ve koloniyalist bir yaklaşımla ırksallaştırılmış emek ile işletilir.

Bulut Servisleri bize karbon emisyonunu azaltma sürecinde destek olmuyor mu?

Bilişim sistemleri yoğun kaynak gerektirse de Bulut bunu daha az çevresel etkiyle yapmayı vaat ediyor. Net Sıfır vaadi, kuruluşların Bulut'a geçmeleri için baştan çıkarıcı bir argüman haline geldi, özellikle de fon veren kurumlar tarafından karbon emisyonlarını nasıl azalttıklarını kanıtlamaları istendiği şu günlerde. Ancak iklim çöküşünün olasılığı ve eylemlerimizi dönüştürmek için gerekli olabilecek keder ve çaresizlik duyguları, bu tür sadece idari olan çözümlerle bize unutturuluyor. Büyük teknoloji şirketleri, küresel ihtiyaçlara cevap vermenin tek yolunun uluslarüzeri dayanışma inşa etmek yerine ölçek büyütmekten geçtiğini öne sürüyor.
Kamu kurumlarının hesap verebilir olmasını ve kendilerini aktif olarak dönüştürmelerini istiyoruz. Ayrıca, küresel ölçekte de dönüşüm için gerçek olasılıklara sahip küçük, yerel değişiklikler yapmak üzere birbirlerini destekleyecek hesap verebilen ve şeffaf dayanışma yapılarına ihtiyacımız var. Karbon emisyonlarına çözüm bulmak için Büyük Teknolojiye güvenmek ise maalesef işe yaramayacaktır.

Neden bu kadar çok kültür kurumu bu greve destek veriyor?
Bu grevi başlatan organizatörlerin çoğu, gündelik trans*feminist teknobilimsel kültür politikalarıyla uzun süredir ilgilenen kuruluşlardır. Kültürel pratiklerin Büyük Teknoloji tarafından ele geçirilmesiyle ilgili endişelerini çeşitli sohbetlerde, işbirliklerinde ve iç içe geçmiş ağlarda paylaşıyorlar.
Ancak grev sadece kamu kurumlarına dayanmıyor. Kamu kurumları aynı zamanda ulus-devletleri ya da daha geniş halk yönetimi yapılarını da destekliyor. Bu daha ziyade, hem çevremizde gerçekleşen altyapı üzerinde bir pay talep etmek hem de kurumların modern, sömürgeci, ticari ve ataerkil rejime katkıda bulunma biçimini reddetmek için harekete geçmeye hazır olduğumuz anlamına geliyor.

Bulut Karşıtı Eylem neden 8 Mart’ta gerçekleştiriliyor?

Bakım ve idame altyapıları, tarihsel feminist bakım grevlerinin gündeme getirdiği konulardır ve bu konular teknolojik altyapılar için de güçlü bir şekilde geçerlidir.
Feminizm varsayılan olarak her zaman antikapitalisttir ve öyle kalacaktır. Bu olumlamaya yönelik tüm itirazlar ve çarpıtmalar, açıkça muhalif, dışlanmış ve/veya azınlıkçı varoluş biçimlerine karşı ve onlara rağmen gerçekleşen bir dünyalaştırmanın savunmalarıdır. İşte bu yüzden bulutu yıkmak, çağdaş trans*feminist mücadelelerin temel ufku olmalıdır.

"Trans*feminist" ne anlama geliyor?

Bu grev, yıldızın etrafındaki bazı gerekli kesişimsel yönleri ortaya çıkarmak için "transfeminist" olarak adlandırılmaktadır (). Bu terim, emek, bakım, ırkçılık karşıtlığı, engelli ayrımcılığı, yaşçılık, queer yaşam ve tekno-politika ile ilgili mücadelelerle dayanışma içinde feminizmlerin karmaşıklığını pekiştiriyor. Anglo-Sakson olmayan kültürlerde, özellikle İspanyolca konuşulan bağlamlarda, "trans*feminist" terimi, genellikle tercüme edilmeyen ve bu nedenle dışlayıcı olan İngilizce "queer" terimi yerine kullanılmaktadır. Grevi güçlü bir iki kutuplu ve özcü geleneğe sahip olan 8 Mart'ta düzenlediğimiz için, mücadelelerin kesişim noktaları konusunda açık olmanın yanı sıra özellikle trans-cinsiyet mücadelelerinin yanında yer almanın da özellikle önemli olduğunu düşündük.

Bulut’u kullandığımı nasıl anlarım?

Bugün neredeyse bütün çevrimiçi servisler, bir şekilde büyük teknoloji firmalarının altyapılarından bağımsız çalışamıyorlar. 

Bulut’a bağımlı sistemlere örnekler:
Akıllı telefonunuzla yaptığınız her şey veya çevrimiçi bir hizmete kaydolduğunuzda (Zoom, Spotify, Netflix veya WhatsApp gibi).
Dosyalarınızı saklamak ve onlara uzaktan erişmek için sizin veya kuruluşunuzun yaptığı herhangi bir anlaşma (örneğin fotoğraflar veya belgeler: Wetransfer, Dropbox, Google Drive)
Dijital olarak yönetilen tedarik zinciri süreçleri (Amazon üzerinden sipariş vermek veya DHL üzerinden teslimat yapmak gibi).
Bulut dışında yapmaya çalıştığınız ancak hizmetleri bir bulut hizmetine bağlı olan başka biriyle iletişim halinde olduğunuz her şey (Gmail adresi kullanmak gibi).

Bulut’a bağlı olmayan (dijital) şeyler:
Şirket içi sunucularda, başka yerlerdeki farklı bilgisayarlarda veya sabit disklerde ve USB belleklerde depolanan bilgiler ve yürütülen işlemler.
E-posta gönderme/alma gibi iletişim protokollerinin buluta bağlı olması gerekmez, ancak olabilir (örnek: Gmail)
Yerel sunucudaki bir dosyaya tarayıcı ile erişme
Nextcloud ve Big Blue Button, insanların kendi örneklerini barındırmalarına olanak tanıyan ücretsiz yazılım uygulamalarıdır, bu nedenle Büyük Teknoloji Bulutunun bir parçası değildirler. Ancak bu araçlar çok farklı politik ekonomilerin ve ekosistemlerin bir parçası olsalar bile, hizmet olarak yazılım paradigmasını sürdürürler ve bazen (her zaman değil) Amazon veya Google Cloud'da barındırılırlar.

Konu ile İlgili Kaynaklar:

Bu İnternet Sitesi Hakkında:

* [Digital Solidarity Networks]( https://vvvvvvaria.org/etherpump/p/digital-solidarity-networks.raw.html )
* [A Wishlist for Trans*Feminist Servers]( https://www.bakonline.org/prospections/a-wishlist-for-transfeminist-servers/ )
* [Toward a Minor Tech]( https://openresearch.lsbu.ac.uk/item/931wz or https://darc.au.dk/fileadmin/DARC/newspapers/toward-a-minor-tech-online-sm.pdf )
* [A Catalogue of Formats for Digital Discomfort]( https://titipi.org/projects/discomfort/CatalogOFFDigitalDiscomfort.pdf )
* [Infrastructural Interactions Workbook]( https://titipi.org/wiki/index.php/Infrastructural_Interactions_Workbook ) + [plain text version]( https://titipi.org/wiki/index.php/Unfolding:Infrastructural_Interactions )
* [Infrables]( https://titipi.org/pub/Infrables.pdf ) + [plain text version]( https://titipi.org/wiki/index.php/Infrable-collection )
* [Counter Cloud Action Plan]( https://titipi.org/pub/Counter_Cloud_Action_Plan.pdf ) + [plain text version]( https://titipi.org/wiki/index.php/Counter_Cloud_Action_Plan )
* [Readings about Feminist Infrastructure]( https://alexandria.anarchaserver.org/index.php/Feminist_Infrastructure )
* [Systerserver's peertube]( https://tube.systerserver.net/ )
* ...

Bu sayfa aşağıdaki kişi ve kurumlar tarafından barındırılmakta ve birbirinden bağımsız olarak yürütülmektedir.

https://www.in-grid.io/8m/
https://titipi.org/8m/
https://constantvzw.org/8m/
https://varia.zone/8m/
https://anarchaserver.org/8m/
https://hangar.org/8m/
https://hub.vvvvvvaria.org/rosa/8m/
https://systerserver.net/8m/
https://digitalcare.noho.st/site/8m/
https://drop.hackersanddesigners.nl/8m/
https://labekka.red/8m/
https://autodefensa.online/8m
https://donestech.net/8m
https://minadoraserver.art/8m/
https://data.coop/8m/
https://diagram.institute/8m/


__PUBLISH__